Hakkımızda

Hakkımızda

Hikayem, evimize ben 8 yaşımdayken evimize gelen bir hediye tavla ile tavla başladı.
Bundan 6 sene öncesine kadar kendimi iyi bir tavlacı zannederdim. Zannederdim diyorum çünkü henüz modern tavlaya ciddi olarak başlamamıştım. 2004 – 2005 yıllarında ufak bir yakınlaşmamız olmuştu, işten dolayı fazla zaman ayıramadığımdan uzun bir ara verdim. 2017 yılında tekrar modern tavlaya merak sardım ve liglere ve turnuvalara katılmaya başladım. İlk etapta kendime çok güveniyordum, nede olsa bu oyunu 44 senedir oynuyordum. Fakat işler hiç umduğum gibi başlamadı, sudan çıkmış balığa dönmüştüm. Özünde aynı olmakla birlikte “modern tavla” ile “geleneksel tavlanın” çok farklı olduğunu, tavlanın en az diğer zekâ oyunları kadar hatta belki de biraz daha fazla zekâ matematik, strateji gerektirdiğini bilmiyordum. Tavla konusunda kaynak arayışına girdim, maalesef yeterli ve bilimsel Türkçe kaynak yoktu, bende yabancı kaynaklara ulaşmaya çalıştım. Yaklaşık 2 sene boyunca modern tavla ile ilgili tüm yerli yabancı yayınları kitapları ve internet sitelerini kısacası bulduğum tüm kaynakları inceledim, arşivledim ve halen üzerinde çalışıyorum. En zorlandığım konu ise terminoloji idi, kelimelerin anlamları “xg tablosunun” açılımı gibi, tavladan önce öğrenmem gereken çok şey vardı. Hamlenin nedenlerini ve devamını anlamak oldukça önemlidir. Bir hamleyi değerlendirirken bir çok faktörü baz alarak değerlendirmelisiniz, örneğin oyunda ileride misiniz yoksa geride misiniz, partide geride misiniz önde misiniz gibi bir çok kriter mevcut. Bunları anladıkça ve uygulamaya başladığınızda başarı yüzdenizde artıyor.
Bu çalışmalar meyve vermeye başladı. 2018 yılını irili ufaklı toplam 11 kupa ile bitirdim. Henüz yolun başında olduğumu çok yol kat etmem gerektiğinin bilincindeyim.
Bilgi paylaştıkça büyür ve değerlenir diyerek öğrendiklerimi, oluşan tecrübemi paylaşmak istedim. “Modern Tavlaya Giriş ve Açılış Hamleleri” adında Türkiye’nin ilk modern tavla kitabını yazdım. Daha sonra You Tube’da “Alparslan Göktay Tavla Eğitim Platformu” kanalımda “Açılış ve karşıt” hamlelerini içeren tavla dersleri vermeye başladım.
Ardından 2. Kitabım olan “Tavla’nın Kitabı”nı yazdım. Canlı ve online üzerinden dersler vermekteyim.
Amacım yurtdışında olduğu gibi tavlanın bir eğlence aracı değil, bir zeka sporu olduğu gerçeğini daha geniş kitlelere duyurmaktır ve üniversitelerden başlayarak (aynı Japonya’da olduğu gibi) olabildiğince okullara yaymaktır.
Satranç karşısında icat edildiği bilinen tavla bu kadar basit bir oyun olabilir mi? Bizce hayır. Tavla içerisinde taktik, strateji, matematik ve birazda şans barındıran bir zeka sporudur. Tavla derslerimizde matematik i,le şansımızı nasıl arttırabileceğinizi de öğretiyoruz.
Son söz: Şans nankördür her an yanınızda olmaz. Bilgi ise sadıktır, her zaman sizinledir. Uzun vadede bilgi her zaman şansı yener.