Haydi tavla atalım!
Ülkemiz’de tavla çok sevilen bir eğlence aracıdır, maalesef. Maalesef diyoruz aslında tavla bir eğlence aracı değil, bir zeka sporudur. Tavlayı yüzeysel oynamak, araba kullanırken lastiğin parladığını anlamayıp yola devam etmek gibidir. Tavlanın derinliklerine indiğinizde işler bayağı değişiyor. Oyunun içinde taktik, strateji, konstantrasyon, psikoloji ve matematik olduğunu görüyorsunuz. Bizlerin alt tarafı tavla dediğimiz oyunu, Amerikalı bir tavla kitabı yazarı 20 ayrı bölüme ayırmıştır. Keza Japonya’da ilkokul 3. Sınıftan itibaren kişisel gelişim ve analitik düşünce sistemini geliştirmek için tavla dersleri verilmektedir. Kuzey Avrupa ülkelerinde ise üniversite düzeyinde eğitimler verilmektedir. Yurtdışında birçok kaynak olmasına rağmen ülkemizde sadece Alparslan Göktay’ın yazdığı 2 adet tavla kitabı mevcuttur.
Tavlanın Derinliklerine İnmek
Ülkemizde tavlayı gerçekten bilmediğimizden dolayı hak ettiği değeri vermemekteyiz. Oysa tavlanın derinliklerine indiğimizde neyi niçin oynadığımızı öğrendiğimizde işin rengi değişiyor. Kendi şansımızı nasıl yükseltebileceğimizi öğreniyoruz. Tavlada pip saymayı öğreniyoruz. Tavlada hucüm etmek için nelerin gerektiğini öğreniyoruz. Rakibin sahasında çapa almanın ne işe yaradığını öğreniyoruz. Pulların toplama aşamasında nasıl doğru sallayacağımızı öğreniyoruz. Rakibin suyoluna gitmemeyi öğreniyoruz. Rakibe tuzak kurabiliyoruz. Rakibin bize kurduğu tuzakları görebilmeyi öğreniyoruz. Oyunu nasıl okuyacağımızı öğreniyoruz. Doğru bildiğimiz yanlışların neler olduğunu öğreniyoruz. Aynı zarı aynı pozisyonda maçta önde ya da geride olduğumuzda farklı oynamayı öğreniyoruz. Basit hatalardan dolayı kaybetmemeyi öğreniyoruz. Zarın sadece bir istatistik olduğunu öğreniyoruz. Attığımız zarlarda 36 zar kombinasyonu vardır. Eğer gelen zarı doğru oynarsak bir sonraki elde daha çok zarın bize faydalı olacağını öğreniyoruz. Güzel zar geldiğinde sevinçten havalara uçmamayı öğreniyoruz. Kötü bir zar attığımızda karalar bağlamamayı öğreniyoruz, hatta bir önceki el yanlış mı oynadım diye kendi kendimize düşünmeyi öğreniyoruz. www.tavlanasıloynanir.com size bu konularda yardımcı olur.
Tavla şansın namkör olduğunu, bilginin ise sadık olduğunu öğreniyoruz. Bilgi uzun vadede şansı her zaman geçer. İyi bir tavla oyuncusu olduğunuzda rakibinizin oyununu daha iyi anlayıp ona göre taktikler belirliye biliyorsunuz. Tavla oynarken rakibinizin karakterini de anlayabilirsiniz. Temas kesilmediği sürece mars ederken oyun bile alabilirsiniz ya da tam tersi olabilir. Sonuçta tavla hayat gibidir içinde acı tatlı birçok sürprizler barındırır.
ahmet.denemexyz.website